Βιογραφικό Βλαβιανού Μαρία

Μαρία Βλαβιανού

Η Μαρία Βλαβιανού σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από όπου αποφοίτησε με «Λίαν Καλώς». Είναι απόφοιτη του Ινστιτούτου Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ), κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις «Κλινικές Δεξιότητες με βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο και τη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία». Επίσης, έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "MSc in Applied Psychology" (Εφαρμοσμένη Ψυχολογία) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας - Deree. Επί του παρόντος φοιτεί στο τμήμα Ψυχολογίας του University of Central Lancashire.

Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα παρέχοντας συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία στο γενικό πληθυσμό, στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, όπως τοξικοεξαρτημένοι και αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες, αλλά και ως καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στη Β'βάθμια εκπαίδευση. Σήμερα εργάζεται σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στον τομέα της παιδικής προστασίας, ενώ παρέχει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε ενήλικες, στο γραφείο της.

Είναι Δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Αρ.Μητ. 001891) και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας (IARPP).

Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική πορεία:

2005 – 2009

Φοίτησε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, από όπου αποφοίτησε με «Λίαν Καλώς». Η πρακτική της άσκηση ήταν στο τομέα της Εγκληματολογίας και αφορούσε προληπτικές δράσεις για τις εξαρτήσεις στην τοπική κοινότητα, στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  «Αθηνά Υγεία», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

2011 – 2016

Μετά την απόκτηση του πτυχίου της, εισήχθη στο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας» (MSc in Applied Psychology) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – Deree. Πριν την εκκίνηση του προγράμματος, παρακολούθησε επιπλέον μαθήματα ψυχολογίας για ένα έτος, προαπαιτούμενα για την εισαγωγή στο μεταπτυχιακό.

Η πρακτική της άσκηση πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Απεξάρτησης 18άνω, σε κλειστή δομή ανδρών σε ομάδα ψυχοδράματος και σε μονάδα επανένταξης, ενώ η πτυχιακή της εργασία αφορούσε τη «Συσχέτιση μεταξύ χρήσης ουσιών, αντίληψης για το σώμα και τατουάζ», με δείγμα από το 18άνω και το γενικό πληθυσμό.

Στο διάστημα αυτό παρακολούθησε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Εξαρτήσεις και ψυχική λειτουργία: θεωρία και κλινική πράξη» της Μονάδας Αποκατάστασης 18άνω, ενώ ολοκλήρωσε τον κύκλο στα «Εισαγωγικά μαθήματα στην ψυχανάλυση», από το Κέντρο εκπαίδευσης του 18άνω, στο Ψ.Ν.Α. Δαφνί.

Επίσης, ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της, ξεκίνησε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, σε κέντρο παροχής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, απευθυνόμενη στο γενικό πληθυσμό.

2016 – 2020

Ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές τις σπουδές, ξεκίνησε τη μετεκπαίδευσή της στο Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας (ΙΣΟΨ), όπου εκπαιδεύτηκε στις «Κλινικές Δεξιότητες με βάση το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο και τη Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία». Κατά την πρακτική της άσκηση, παρείχε ψυχοθεραπεία στο γενικό πληθυσμό και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Την ίδια χρονική περίοδο, παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων  - αναφέρονται ενδεικτικά η εκπαίδευση στην παροχή Πρώτων Ψυχικών Βοηθειών (PFA), η διδακτική της Κοινωνιολογίας, η υποστήριξη αιτούντων διεθνούς προστασίας, η προσέγγιση του τραύματος σε άτομα σε κρίση.

Παράλληλα με τα παραπάνω, εργάστηκε για 2 χρόνια σε ξενώνα φιλοξενίας ευάλωτων ατόμων με προσφυγικό προφίλ. Ο ρόλος της αφορούσε την οργάνωση και έναρξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, τη διαχείριση των υποθέσεων και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των εξυπηρετούμενων της δομής.

Το 2019 και για 2 έτη, εργάζεται ως εκπαιδευτικός Κοινωνιολογίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προετοιμάζοντας μαθητές και μαθήτριες για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Από το 2021 έως και σήμερα εργάζεται σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση στον τομέα της Παιδικής Προστασίας. Ξεκίνησε τη συνεργασία της ως Χειρίστρια Υποθέσεων παιδικής προστασίας στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο, με τα καθήκοντά της να περιλαμβάνουν τον εντοπισμό και τη διαχείριση θεμάτων παιδικής προστασίας, και την υποστήριξη παιδιών και των οικογένειών τους, όπως και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην ίδια οργάνωση, σε προγράμματα Πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, συντονίζοντας δράσεις παιδιών και νέων, υποστηρίζοντας γονείς και κηδεμόνες εφήβων με παραβατική / παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, συμμετέχοντας σε εκπαιδεύσεις επαγγελματιών που εργάζονται με παιδιά, και πραγματοποιώντας ενημερώσεις και δραστηριότητες σε γυμνάσια και λύκεια, με τη συμμετοχή μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων που συμμετείχε, εκπαιδεύτηκε σε μεθοδολογίες και εργαλεία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ατόμων που βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες, όπως και ατόμων του γενικού πληθυσμού, μεταξύ αυτών οι παρεμβάσεις ομότιμης βοήθειας (peer support).

Το 2021, παρακολούθησε μάθημα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο σχετικά με την ΛΟΑΤΚΙ+ σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου.

Παράλληλα, από το 2021 έως το 2024 συνεργάστηκε με κέντρο ψυχοθεραπείας, στο οποίο παρείχε συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε ενήλικες, σύμφωνα με την κατεύθυνση της Σχεσιακής Ψυχοθεραπείας.

Έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια, με πιο πρόσφατα το 1ο συμπόσιο του "Ινστιτούτου σχεσιακής και ομαδικής ψυχοθεραπείας", όπου συμμετείχε σε πάνελ με θέμα "Δύσκολες συνθήκες αντιμεταβίβασης στη φαρμακευτική / ψυχοθεραπευτική παρέμβαση της οριακής διαταραχής προσωπικότητας" και το 26ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής με θέμα "Ο αδελφικός δεσμός".

Από το 2022, φοιτεί στο τμήμα Ψυχολογίας (BSc Hons Psychology) του University of Central Lancashire, μέσω του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών.

To 2024 εκκινεί το ιδιωτικό της γραφείο στην Αθήνα, στην οδό Βαθέος 9, στους Αμπελόκηπους, παρέχοντας ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ενηλίκων, συμβουλευτική ζεύγους και γονέων, σύμφωνα με την κατεύθυνση της Σχεσιακής Ψυχοθεραπείας.

footerlogo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση: Βαθέος 9, Αμπελόκηποι (Πλησίον μετρό Αμπελόκηποι)

Τηλέφωνο: 6949 59 08 19

Emailinfo@mariavlavianou.gr